Ezt a kérdést tettem fel a múlt héten a Facebookon, és eléggé meglepődtem, mert volt aki azt írta, hogy nincs, és többen értelmetlennek minősítették a kérdést. Voltak akik megfordították, és úgy tették fel, hogy KELL-e tudnod, mit csinál, merre jár. Ők már egy picit közelebb vannak az igazsághoz, de járjuk körbe egy picit jobban ezt a kérdést.

Mikor jogos a kérdés?

Tény, hogy ha felmerül a „jogi” kérdés, akkor már homok került a gépezetbe, megrendült a közös élet és a bizalom. Hiszen egy jól működő kapcsolatban a pár megosztja egymással az élményeit és a gondjait a nap végén. Illetve amikor beszélgetnek (hiszen egy jó kapcsolatban sokat beszélgetnek) felmerülnek olyan dolgok, amik akkor történnek, amikor nincsenek együtt, és a titkolózás nem éppen egy kapcsolatépítő dolog. (Megjegyzem, hogy ha van valami, ami nem tartozik a „kegyes titkok közé”, hanem olyat tettél, aminek a következményeitől tartasz, és eltitkolod, akkor az Téged rombol belül, leginkább magadnak ártasz vele.)

Ha a jogi kérdésen gondolkozol, akkor már sejtesz valamit, amit a másik nem akar elmondani Neked, vagy nem is tudja, hogy Téged ez érdekel. Ebben az esetben a fő kérdés, hogy valóban kell-e tudnod. Jelentős-e dolog, és ha az, akkor van-e valóságalapja a kételyeidnek. Ha erről meggyőzőtél, akkor valóban tenned kell valamit, de ha nem, akkor kapcsolati öngyilkosság lehet, ha élni akarsz a jogoddal.

Szabadság és összetartozás

Hiszen egy kapcsolatban két önálló és szabad ember részben vagy egészben összeköti az életét, amikor is az „önálló” és a „szabad” kifejezéseknek pontosan akkora jelentőségük van, mint az „összeköti” szónak. Tehát a másik szabadsága jegyében nem szükséges mindent tudod, ami a másikkal történik, sőt, kell hogy legyen privát szférátok, amit nem feltétlenül kell megosztani a másikkal. Ugyanakkor az összetartozás azt jelenti, hogy a lényeges dolgokról azért mégiscsak tudsz: mi történt vele, mi bántja, mi okozott örömet neki, stb.

Esetenként változó

Esetenként változó, hogy hol a határ, minden kapcsolatban más és más, ezeket nektek kell kialakítanotok. Azon mindenképpen el kell gondolkodnotok, ha az egyikőtök óránkét hívja a másikat, hogy mit csinál, de azon is, ha nincsen semmi érdeklődés. De ez csak egy példa két szélsőségre. Az igazság valahol a kettő között van, de hogy pontosan hol azt Nektek kell magatoknak kialakítanotok. Ha ez nem sikerül, akkor segíthet például egy coach.