Sokan élnek se veled, se nélküled kapcsolatban.  Ha veled nem is történ ilyesmi, biztosan hallottál már olyan esetről, amikor a párok együtt sem, de egymás nélkül sem tudnak élni. Szörnyű helyzet, hiszen erről az állapotról mindent el mehet mondani, csak azt nem, hogy kiegyensúlyozott, hiszen a boldog pillanatokat gyakran váltják sötét fellegek és viharok, és a leggyakrabban ilyenkor bizony a szakítás lehetősége is fel szokott merülni. Nézzük meg, hogy milyen lehetséges okokat érdemes keresni.

Az egészséges lélek a nyugalomra és stabilitásra törekszik, nem szívesen hallgatom, amikor azt mondja egy pár, hogy ők szeretnek veszekedni. Vitákat úgyis produkál az élet magától is. A se veled se nélküled kapcsolat általában a se veled állapottal alakul ki, amikor a felek nem úgy viselkednek, mint ahogyan a másik elvárná, és nem tudják feloldani az ebből adódó feszültséget. Ilyenkor a legtöbbször a másikat hibáztatják, és meg is akarják változtatni.

Ha nem érzed jól magadat, akkor lényegében három dolgot tehetsz. Átalakítod a gondolkodásodat, és elfogadod a szituációt, megváltoztatod a körülményeket vagy kilépsz a helyzetből.

A megfelelő önismeret sokat segíthet, hiszen, ha ismered magadat, akkor jó eséllyel azt is tudod, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az az ember, akivel jól kiegészítitek egymást. Az önismeret könyvekkel, tréningekkel, coaching-gal, a pároddal és a barátaiddal való beszélgetésekkel jól fejleszthető. S vagy megerősíti a kapcsolatotokat, vagy pedig rá fogtok jönni, hogy külön könnyebb.

A megfelelő önismeret segíthet átértékelni a helyzetet, és elfogadni olyannak, amilyen. S közben még az igényeidből is faraghatsz, mert könnyen lehet, hogy nincs is olyan ember a halpiacon, akire vágysz. De rájöhetsz arra is, hogy nem illetek össze, és ebből fakadnak azok a problémák, amik miatt időnként úgy érzitek, hogy jobb lenne külön.

S ha eljuttok odáig, hogy időlegesen vagy véglegesen külön kéne válnotok, akkor derül ki, hogy nem is olyan könnyű a másik nélkül. Lehet, hogy még csak most jöttetek össze, és szerelmesek vagytok. Ilyenkor érthető a égető hiányérzet. Az is lehet, hogy régen együtt vagytok, és már el sem tudnátok képzelni, hogy milyen lenen a másik nélkül. Ez nagy probléma lehet, ha közben együtt mindennaposak a veszekedések, és állandó a feszültség. Ha nem tudjátok megoldani a problémákat, akkor érdemes arra gondolni, hogy a kapcsolat után is van élet. Eddig még minden ismerősöm, aki végül szakítani tudott, túlélte a szakítását, egyikük sem halt bele, és új életet tudtak kezdeni a másik nélkül.

Ha azonban a kialakult se veled se nélküled állapot tartóssá válik, és nem megy a másik nélkül sem, akkor érdemes megvizsgálni, hogy nem vagytok-e kapcsolatfüggők. A kapcsolatfüggőségnek is több formája létezik. Van aki csak egy embertől függ, de olyan is van, akinek mindegy, hogy ki van mellette, és hogy mit mutat az érzelmi mérleg, mindennél fontosabb, hogy legyen mellette valaki. Mindegy, hogy ki, csak ott legyen. Ez a legtöbbször súlyos önértékelési  és önbecsülési problémát mutathat, ilyenkor érdemes pszichológus segítségét kérni.

A témához tartozik még a másik megváltoztatása, de erről majd egy másik posztban írok.