A pozitív gondolkodás korántsem vak optimizmus, és bizony a párkapcsolatban is szükségetek van rá. Talán a gyökereink és a média miatt sokkal könnyebben látjuk a dolgok borús oldalát, és természetünkből fakadóan egyszerűbb a külvilágot, és benne a másikat negatívnak feltüntetni, és őket okolni, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnénk. Pedig mint minden másban, a párkapcsolatban is romboló a negatív gondolkodás, és sok mindent megold, a pozitív, megoldás centrikus szemlélet.

A pozitív gondolkodás lényege, hogy elfogadjátok a megváltoztathatatlant, és a megváltoztatható dolgokból is csak azokkal törődtök, amelyekkel érdemes foglalkoznotok. A pozitív gondolkodás megoldás centrikus. Közhely, hogy nem célszerű a saját elképzeléseid szerint formálni a párodat, mégis helyre kell tenni, ha valami nem oké, és erre a legjobb, amit tehetsz, ha pozitív vagy.

Magadat könnyebb megváltoztatnod

Ennek szellemében célszerű a változtatást magaddal kezdened, hiszen sokkal inkább állsz a saját befolyásolási körödben, mint a másik. Ha magadra fókuszálsz, az nem szül ellenállást a másikban, és nem utolsó sorban a magatartásoddal jó példát mutatsz a párod számára is. Ez önmagában is elindíthat benne pozitív változásokat.

Semmi nem tragédia

Jó hatással lehet rátok, ha nem csinálsz nagy ügyet a dolgokból, mert az feszültséget gerjeszt benned, amit át fogsz adni a másiknak, és máris elérted, hogy a helyzet kezelése helyett azon dolgozz, hogy egyre távolabb kerüljetek egymástól. Érdemes inkább azon gondolkodni, hogy valóban akkora-e a probléma, ha igen, megoldhatod-e Te magad, és így tovább. Jó példa erre, hogy ha a párod rendszeresen elöl hagyja a dolgait, és Téged ez zavar, akkor egyszerűen elpakolsz helyette. Ezt könnyen megteheted, ha a ő más területeken sokat megtesz, és cserébe neked ez az áldozat nem nagy ár. Ha mégsem így lenne, akkor is könnyebb megbeszélni a dolgokat, ha elmondhatod, hogy „Te is el szoktad tenni helyette, és máskor is szívesen megteszed, de végül is ez mégiscsak az ő feladat volna.” Az élet persze ennél sokkal árnyaltabb, de ha a fő dolgokban igyekszel helyesen cselekedni, akkor az apró mozaikok is könnyebben a helyükre kerülnek.

A boldogságotok a mindenkori érzéseitek átlaga

Minden a helyére kerülhet így vagy úgy. A fenti példában az is megoldás lehet, hogy jó szívvel pakolsz a párod után életed végéig. Lehet, hogy javulni fog, és Te szükség esetén besegítesz neki, amíg még elöl hagy ezt-azt. Az is lehet, hogy teljesen megváltozik. Vagy egyáltalán nem. Ez esetben végső megoldásként akár szakíthatsz is. Egy rendmániás soha nem fogja tudni elfogadni a szétszórt dolgokat. A lényeg, hogy így-vagy úgy jussatok el oda, hogy ne hordozzatok magatokban feszültséget, amik rombolják a kapcsolatotokat. Az így megtakarított energiát pedig olyan dologra fordíthatjátok, amitől jól érzitek magatokat együtt. Hiszen a boldogság valójában az érzések átlaga. Ha többségében jól érzitek magatokat együtt, akkor boldog pár vagytok, nem?

Baráti üdvözlettel:

Attila