Neked nincs szükséged második születésnapra ahhoz, rátalálj a minőségi életre! Lekopogom, még nem volt ilyen élményem, de a halál közeléből visszatért emberek általában újraértékelik az életüket. Lesz egy második születésnapjuk, és rájönnek arra, hogy mi a fontos számukra, és mi nem. Észreveszik, hogy min pörögtek túlságosan sokat az életük teljességének szempontjából gyakorlatilag hiába. Elkezdenek úgy élni, ahogyan gyermekkorukban álmodták. Szerencsére valójában senkinek, így Neked nincs szükséged második születésnapra ahhoz, rátalálj a minőségi életre!

Optimistának születtél

Mint mindenki Te is optimistának születtél, és minden bizonnyal voltak nagy álmaid arról, hogy mi az, amivel igazán szeretnél foglalkozni.

Úgy gondoltad, hogy abból fogsz megélni, amit igazán szeretsz. Valószínűleg álmodoztál szerelemről, szép családról, barátokról, utazásokról, hobbiról, és legfőképpen arról, hogy mindenre lesz időd, ami lényeges. Lehetséges, hogy sokáig észre sem vetted, hogy minden másként alakult.

A rendszer fogságában

Óvodától a felnőtté válásig egyre inkább meg akarsz felelni a rendszernek, amiben élsz. Az pedig ahelyett, hogy kibontakoztatta volna a tehetségedet, levagdosta a szárnyaidat, és fogollyá tesz.

Elfelejtetted az álmaidat, és a hétköznapi élet mókuskerekét taposva küzdesz a túlélésért. Pedig egy kis tudatossággal, lehetne másként is.

Másként? De hogyan?

A korábbi cikkeimben arra biztattalak, hogy vedd a kezedbe a gyeplőt, keresd a jót, és panasz helyett keress megoldásokat. Mindez csak akkor ér valamit, ha tudod, hogy merre tartasz.

A „Hogyan oldjam meg…?” kérdés felvetése előtt azt is tudnod kell, hogy mit akarsz megoldani, hogy mik legyenek a céljaid. A cél közhely, tudom. A legtöbben nem is tudnak mit kezdeni vele, de remélem, hogy Te nem tartozol közéjük. Ha esetleg mégis, akkor olvass tovább, a következőkben adok egy lehetséges megoldást Neked.

Tudod, hogy szeretnél élni?

A célalkotáshoz fontos, hogy tudd, mit is szeretnél kezdeni az életeddel. Tudod? Az emberek többségének csak homályos képe van arról, hogy mit is szeretne az élettől.

Azt gondolják, hogy tudják, és nem veszik a fáradtságot arra, hogy mélyebben elgondolkodjanak rajta. Pedig sokat, nagyon sokat veszítenek azzal, hogy nem tesznek meg egy olyan dolgot, ami nem sokkal bonyolultabb, mint egy nyaralás megtervezése.

Amikor a nyári szabadságodat tervezed, akkor a legtöbbször van elképzelésed arról, hogy itthon vagy külföldön szeretnél nyaralni, víz mellé vagy hegyekbe vágysz, aktívan szeretnél pihenni vagy a szó szoros értelmében lazítanál inkább. Ennek megfelelően keresel helyszíneket, szállást és programokat is. Ezt követően választod ki a célodat a feltérképezett lehetőségek közül. Lehet, hogy mindez hosszas katalógusböngészés után alakul ki benned, de a célod mindig összhangban van azzal, amit szeretnél. A kérdés, hogy az életed vezetése közben is élsz-e a tudatosság lehetőségével? Ér annyit egy nyaralás, mint egy egész élet?

Ha fontos a nyaralásod, akkor miért lenne kevésbé fontos az életed, ami kb. 2346-szor hosszabb (90 évvel számoltam -)) egy kéthetes pihenésnél. Ha végig tudod gondolni egy nyaralásnál, hogy mit szeretnél, akkor miért ne tudnád megtenni az életed alakítása érdekében is ugyanezt?

Tudatos élettervezés

Elismerem, összetettebb kérdés az élet, mintegy nyaralás, de megéri a többlet energiát, hiszen „egy picikét” tovább is tart. Mindenki tudja, hogy a gondtalan élethez szükséges egészség, szeretet, pénz, stb., esetleg akad egy-egy jól megfogalmazott cél is (pl. lakás vagy autó).

De legtöbbször nem tudnak olyan konkrétumokat felsorolni, ami ütőképes hadrendbe rendezné az energiáikat az élet csataterén. Ha rám hallgatsz, Te nem leszel ilyen. Hiszen azért nyitottad meg ezt a cikket, mert jó életet szeretnél, nem? Ráadásul nincsen annál kellemesebb dolog, mint amikor azon gondolkozol, hogy ki is vagy Te valójában, és hogyan AKARSZ élni.

A produktív gondolkodást nagyon jól segítik a kérdések, ezért összeírtam néhányat, hogy segítsek Neked:

Kik az igazán fontos emberek számomra?
Kik azok az emberek, akinek a társaságában jó nekem?
Melyeket tekintem az élet fő értékeinek?
Milyen körülmények között éreztem nagyon jól magam az eddigi életemben?
Mi az a tevékenység, amiben magam szerint jó vagyok?
Mi az dolog, amiben mások jónak tartanak engem?
Mi az a tevékenység, amit igazán élvezek, és el tudok mélyülni benne?
Mi az a hivatás, amit boldogan csinálnék akkor is, ha nem fizetnének érte?
Stb.?

Írd fel őket külön-külön, és egyesével válaszold meg őket! Keress minden kérdéshez annyi választ, amennyit csak tudsz. Ha megvagy, szelektálj, és keresd meg a legjobb választásokat.

Bizonyos dolgokra nehéz lesz válaszolnod. Ez természetes. Hiszen lehet, hogy ilyen tudatosan soha nem gondoltad végig az életedet. Nem kell egy nap alatt megválaszolni mindent.

A lényeg, hogy foglalkozz azzal, hogy hogyan is szeretnél élni. Gondolkodj rajta addig, amíg meg nem találod a válaszaidat. Ha elég sokat foglalkozol ezzel, akkor egy idő után már Te magad is megfogalmazol kérdéseket.

Egyre jobban tetszeni fog a dolog, és ahogyan haladsz, elkezded érezni, majd szépen lassan kialakul benned, hogy mit szeretnél.

Bónuszként pedig fel fog ébredni a motivációd a kívánt életminőség elérésére. Megnő a jelentősége mindannak, amivel sokat foglalkozol. A homályos, sokszor pillantnyi vágyaidat felváltja a pozitív érzelmeid által átitatott tudatosság, amit cselekvés követ.

Időnként megkérdezik tőlem, hogy ha nagyon tudatos vagyok, akkor hol marad a spontaneitás, hol maradnak az érzelmek. A kettő nagyon jól megfér egymás mellett, de erről a következő cikkben írok majd.