Sajnos elmondható, hogy a megcsalás “hétköznapi” dolog, még akkor is, ha Te olyan szerencsés vagy, hogy Veled nem történt semmi. Hiszen mindenki tudna  mondani olyan ismerőst, akivel ez megtörtént. Lehet, hogy többet is.

Visszacsalom?

Hallottam olyanról, hogy a sértett fél úgy tette túl magát azon, hogy a párja hűtlen volt, hogy ő maga is félrelépett. Fifti-fifti, minden rendben van, gondolhatná, senki nem vethet a másik szemére semmit. Hmmm… Biztosan ez a jó megoldás?

Visszacsalom

Játék a szavakkal, de ha a szó másik értelmét nézed, akkor valóban ez lehet a megoldás. Na nem úgy, hogy mindent beleadsz, mint a szerelmetek kezdetén,  mert a kapcsolat  kihűlése csak az egyik ok lehet a sok közül. A visszacsalást érdemes a lehetséges okok feltárásával, a valódi ok megtalálásával kezdeni. Ha tudod, hogy mi miért történt, mi vezetett oda, akkor talán van visszaút.

Van visszaút?

A párkapcsolat egyik legnagyobb próbatétele a félrelépés és annak feldolgozása. Azt gondolom, hogy lehet visszaút, de itt is mérlegre kell tenni az ellene és a mellette szóló érveket. Célszerű értékelni a kiváltó okokat, és megvizsgálni, hogy van-e annyi a kapcsolatban, hogy megszüntessétek azokat. Ha szenvedő félként rájössz, hogy mi volt a baj, akkor könnyen szembesülhetsz a saját hibáddal is. Pl. azzal, hogy esetleg nem volt jó a szex, nem egymás szeretetnyelvén beszéltetek, nem volt egyenlő a teherviselés. Esetenként változó a kiváltó ok, és nincsen két egyforma eset, annyira összetett a dolog.

Lehet visszaút, ha a problémákat meg tudjátok oldani, és bár ezek nem adnak felmentést a vétkes félnek, mégis egyfajta magyarázatot adhatnak a történtekre, és erősíthetőek lesztek annak érdekében, hogy erre ne legyen többé igény. Igen, jól olvasod, nem az a lényeg, hogy megállapodtok, hogy ez nem fordul elő többé, mert az nem több, mint a felszín kapargatása. A puszta ígéret mit sem ér. Ha lementek az okok szintjére, és ott találtok megoldást, akkor elmúlik az igény is. S ekkor már van esély arra, hogy túlléptek a dolgon.

Ne minden áron!

Van itt egy nagy veszély, amibe könnyen beleshet a  megcsalt fél. A  fenti eszmefuttatás ne arra biztasson Téged, hogy mentséget találj a  másiknak. Ha bármilyen okból kiszolgáltatva érzed magadat, akkor hajlamos lehetsz erre. Arra figyelj, hogy valóban meg tudjátok-e oldani a problémákat, amiknek csak a jelzője maga megcsalás. Ha nem, akkor egyrészt megismétlődhet a baj, és ami még ennél is rosszabb, olyanban kapcsolatban lehettek benne, aminél így-vagy úgy, együtt vagy mással, de lehetne sokkal jobb is.