A múlt elfogadása

Az első lépés mindig elfogadása annak, ahogyan a jelen helyzet kialakult. De ne tévesszen meg, ez nem a probléma elfogadása, hanem gyakorlatilag a múlt, az ide vezető úttal való megbékélés. Hiszen sok mindenki, köztük Te is lehetsz a felelős, de a múlton még soha senkinek nem sikerült változtatni, teát ezen biztosan nem érdemes rágódnod.

Az okok feltárása és megszüntetése

A múlt elfogadása utáni lépés az okok felderítése és feloldása, ha úgy tetszik önmagad felmentése a téged ért sérelmekkel kapcsolatosan.
Lehet, hogy sok sérülés ért és ezért törékeny a világod. Lehet, hogy kialakítottál magadban egy világképet, aminek sem a külvilág, sem az emberek nem tudnak megfelelni, és olykor még Te magad sem férsz bele abba a minőségi kategóriába, amilyennek szerinted a dolgoknak lenniük kellene. Érdemes megismerni, miért keletkeznek benned a problémák.
Benned keletkeznek, az biztos, ugyanis soha nem a tények miatt érzed magadat cudarul, hanem azok a gondolatok okozzák ezt, amiket a tények kiváltanak benned.
Érdemes tehát egyedül vagy segítséggel a következőhöz hasonló kérdéseket feltenned magadban:

– Miért zavar engem ez a dolog?
– Milyen helyzetek hoznak ki a sodromból?
– Mennyire vagyok elégedett a jelenlegi helyzetemmel?
– Elég önbizalommal rendelkezem?
– Milyen indulattal kapcsolatos mintákat láttam gyerekkoromban?

A kérdések sajátja, hogy általuk okokat és megoldásokat keresel, nem váltanak ki ellenállást, mint például az olyan mondatok:

”Nem kéne dühösnek lennem.”

A lényeg, hogy az okok megszüntetésével stabilizálhatod a világodat, ami nagymértékben csökkenteni fogja a dühre és a stresszre való hajlamodat. Könnyen lehet, hogy ehhez külső segítségre is szükséged lesz.
Ha eltökélted, hogy változtatsz, de egyedül nem jutsz eredményre, akkor ne szégyellj szakemberhez fordulni.
Lehet, hogy nehéz megtenni, de hidd el, hogy százszor jobb, mint elveszíteni egy csomó jó kapcsolatot.