A féltékenység sok kapcsolatot ásott már alá, ezért fontos foglalkozni a természetével. Sok kiváltó oka lehet: okozhatnak féltékenységet korábbi megcsalások, eltérő vélemények arról, hogy mi a megcsalás, és okozhat féltékenységet egy valós vetélytárs feltűnése a láthatáron. Sokszor pedig látszólag semmi ok rá, mégis kínoz és meggyötör, és akár teljesen tönkre is teheti a kapcsolatot.

A féltékenységnek két fő gyökere lehet, minden más ezekre vezethető vissza. Bővebben a blogban olvashatsz róla.

Az eső ok az önbizalom hiánya

Könnyen belátható, hogy akinek alacsony az önértékelése az könnyen el tudja képzelni, hogy ő nem elég jó a másiknak, ergo könnyen pótolhatja a hiányt egy harmadik személynél.

Ellenszer: önértékelés- és önbecsülés fejlesztés (például tréning, coaching, vagy önfejlesztés), kitérve a féltékenységre is.

A második ok a kellő megerősítés hiánya

Ha nem kap az ember elegendő jelet arra, hogy szeretik, hogy ő fontos a másiknak, akkor is féltékenység lesz a vége. Ez egy kicsit bonyolultabb az önértékelésnél, mert itt lehet arról is szó, hogy „nem úgy szeret, ahogyan nekem jó” (ide tartozik az is, ha nem egyeznek a megcsalási határok), de ide tartozik az is, ha tényleg nem szeret vagy megcsal.

Ellenszer: kapcsolati terápia, aminek során kiderülhet, hogy valóban egymáshoz valók vagytok-e, és ha igen, akkor hogyan lehet visszaterelni a kezelhető mederbe a gyötrő érzelmeket.

Van még egy fontos idevágó gondolatom, de azt a Személyes Boldogság című Facebook oldalamon árulom el. Kattints ide!

Szép napot!
Baráti üdvözlettel:

Attila

Ui: Ha hasznosnak találod a Facebook oldalt is, érdemes követned, és bekapcsolnod a követésnél a “Megjelenítés elsőként” pipát.