A harmadik szuper romboló a szarkazmus. Szintén egyfajta gúnyos viselkedés, de hiányzik belőle a cinizmussal sokszor együtt járó tagadó, nihil életérzést közvetítő életérzés. Talán ez a legrosszabb a három közül, hiszen pusztán ellenséges gúnyolódás a célja.

A szarkazmus gúnyos, epés, ellenséges stílus.

” A szarkazmust gyakran összekeverik az iróniával. Az irónia azt jelenti, hogy a szöveg szó szerinti értelme és a tényleges, a beszélő szándéka szerinti értelme ellentétes; a szarkazmus pedig azt, hogy a beszélő szándéka valakinek vagy valaminek a gúnyolása, vicctől, humortól mentesen. Irónia szarkazmus nélkül éppúgy lehetséges, mint szarkazmus irónia nélkül. A szarkazmust a cinizmussal is gyakran összekeverik; az utóbbi (a hétköznapi szóhasználatban) egyfajta alapvetően nihilistaattitűd az élet és más emberek felé, a szarkazmus viszont használható pozitív ideák vagy érzések kifejezésére is.” /Forrás: Wikipédia/”

Kerüld a szarkazmust!

A szarkazmus és társai olyan kommunikációs eszközök, melyek leépíti a kapcsolatodat, ezért ha gyakran szarkazmuson kapod magadat, akkor itt az ideje, hogy tükörbe nézz, és megvizsgáld az érzéseidet és gondolkodj el a kapcsolatodon is. Valamelyikben biztosan találni fogsz komoly fejleszteni valót, de az is lehet, hogy mindkettőben. Ilyenkor egy coach, pszichológus vagy párkapcsolati tanácsadó sokat segíthet.

Baráti üdvözlettel,

Attila