A boldogság kulcsa, ha megragadod a kormánylapátot, és kezedbe veszed az életed irányítását. Bizonyára jól jön néhány konkrétum, aminek segítségével könnyebben fordítod jó irányba életed hajóját.

Kiskamasz Berta lányom már az etetőszékben ismerkedni kezdett a művészetek fortélyaival. A partedli védelmében, mégis nyakig festékesen, csillogó szemekkel mártogatta kezecskéit a bödönbe, hogy aztán színes pacákat és girbe-gurba vonalakat varázsoljon a papírra, amit a feleségemtől, Anettől kapott. Órákat töltöttek ezzel, ami végeláthatatlan szórakozásnak tűnt nekem. Minden nap festettek és rajzoltak, és mindig előbújt Berta képzeletéből egy csodavilág. Teljes figyelmét lekötötte a munka, eltökélten vetette magát az alkotásba. Anett türelmesen vezette kezecskéjét, miközben összeszedte a földre hajigált segédeszközöket, mosta az asztalt, a széket és a gyereket. Soha nem szidta a számunkra nem mindig kellemes következményekért. Ellenkezőleg: inkább bátorította.

Az elkészült műveket kerekre nyílt szemekkel, őszinte csodálattal dicsérte még akkor is, ha éppen csak Berta lelkes kommentárjából tudta, hogy mit kell látnia az elkészült műben. Teltek múltak az évek, és a kislányom csak rajzolt, és rajzolt. Az óvónénik terelgetése nyomán az ákombákomokat felváltották a gyönyörű gyerekrajzok: család, tesó, állatok, virágok, természet. Minden, amit egy pici lány fantáziája el tudott képzelni. Az iskolában jöttek az imádott rajz- és technika órák, aminek nyomán művészete túlszárnyalta anyukáját, és már csak Ági néni, a raj tanár tudott újat mutatni neki.

Ma már különórákon rajzol elmélyülten és lelkesen. Kapott már felkérést kedvencek megörökítésére, rajzolt „rendelésre” tetoválás mintát, és immár Ausztriában is felfedezték művészetét. A hobbija szépen lassan az életét betöltő hivatássá bontakozik a szemünk előtt. De mi tette őt képessé erre?

Egy boldogságfaktor

Kétségtelen, hogy Berta tehetséges, és emellett közhely, hogy a sok munka meghozza eredményét. Azonban van itt még egy említésre méltó dolog, aminek döntő szerepe volt abban, hogy lett egy örömöt és sikerélményt okozó hobbija, amiből már csak egy ugrás, hogy egy szeretett hivatása is legyen. Anett sem és a pedagógusok sem azt emelték ki, ami nem volt jó a rajzokban. De mit is lehet kritizálni egy kicsi lány művészetében, és az évek során egyre inkább szembeötlő fejlődésében? Hidd el, hogy lenne, aki megtalálná módját, hogy még a bimbó kipattanása előtt lenyesse a virágot. Bertának szerencséje volt, de kérlek, te se mérgezd a lelkedet azzal, hogy neked nem volt ilyen anyukád és tanárod. Hiszen szinte mindent pótolhatsz, amit korábban nem kaptál meg.

Az örvény mélybe húz

Az agyad robotként fogadja be a negatív dolgokat. A kétség, a panasz és a rosszkedv örvénye mélybe ránt, ha nem figyelsz oda, hogy mivel táplálod az elmédet és a lelkedet. Az élet hemzseg az elkeserítő dolgoktól. Ömlenek a TV-ből és a bulvárlapokból, és ezeket hallod a környezetedtől nap mint nap. Panasz és tehetetlenség áramlik mindenfelé, de ezek mellett ott vannak a jó dolgok is, amiket észre lehet venni.

Van, ami felemel

A közérzeted attól függ, hogy mire figyelsz: a jót veszed észre vagy a rosszat! A gyermekek még tiszta lélekkel fordul a jó felé, és mi fertőzzük meg őket a negatív gondolkodásunkkal. A kicsik boldogok, megélik az örömeiket és a bánataikat, a jóra építenek, és addig gyakorolják, amíg nem megy, amíg készségüké nem válik.Berta nem csak azért fejlődik ilyen szépen, mert minden támogatást megkap, hanem azért is, mert a fókusz azon van, ami jó, és lelkesen gyakorolja azokat a technikákat, amiket fejleszteni szeretne. Kérlek, ahelyett, hogy a hiányosságaidra figyelsz, gondolj azokra a dolgokra, amiket elértél, fókuszálj a képességeidre, és kerüld a negatív embereket.

Ne hagyd figyelmen kívül

Véletlenül sem tanácsolom, hogy hagyd figyelmen kívül a rosszat, de csak azzal érdemes foglalkoznod, amin segíteni tudsz. Sokkal inkább érdemes beletörődni a megváltoztathatatlanba, mintsem bánkódni rajta. Viszont változtass azon, amin lehet. A boldogság nem elérhetetlen fantom, hanem az, amikor az érzéseid átlaga pozitív.

Vannak jó napok és rossz napok, de általában jól érzed magadat. Szereted a világot, szereted az embereket, és szereted az életedet. Az átlagot pedig akkor tudod javítani, ha a jó dolgokra gondolsz, és a pozitív dolgokat veszed észre.
Az első lépések a boldogság felé S hogy kézzelfogható segítséget is adjak, íme egy nagyon jól használható módszer arra, ami segít abban, hogy általában jó közérzeted legyen, hogy örülni tudj a napsütésnek, a pohár kávédnak, és minél többször érezhesd azt, hogy milyen jó is, hogy élsz.