Oliver Burkemann a Túladagolt boldogság című könyvében humoros írásában azt fejtegeti, hogy a boldogságot el kell engedni ahhoz, hogy megkapd. Sőt odáig merészkedik, hogy az önsegítő könyvek semmit sem érnek. Mindezt egy önsegítő könyvben meséli el J, aminek fő tanulsága, hogy a kudarc, a pesszimizmus, a bizonytalanság és a kockázat elfogadása vezet el a boldogsághoz. Vagyis, ha nem keressük a boldogságot, megkapjuk. Kissé kifacsart gondolkodás, de van benne valami.

A pozitív gondolkodás nem ész nélküli optimizmus

Annyi mindenképpen, hogy a pozitív gondolkodás nem egy ész nélküli optimizmus. A lényege éppen az, hogy felismered és elengeded a lehetetlent és a szükségtelent, és csak értelmes, reális és elérhető célokért dolgozol.

Például teljesen felesleges azon törni a fejedet, hogy hányan éheznek a földön, vagy hogy lesz-e elég tiszta energia és ivóvíz száz év múlva. Természetesen odafigyelhetsz a az energiatakarékosságra, spórolhatsz a vízzel, és adományokat is küldhetsz az afrikai éhezőknek. De legyen elég az, hogy tudod, miért teszed ezeket, elégedj meg azzal, hogy megteszed, ami tőled telik.
De rombolod a hétköznapjaidat a „Hova tart a a világ?” jellegű kérdésekkel!

Nézz szembe a dolgokkal!

A kudarc és a negatív dolgok elfogadása tulajdonképen a szembenézés művészete. Az előző cikkemben az elemzés fontosságáról írtam, ami valójában egy szembenézés is egyben. Ahelyett például, hogy a hó vége felé közeledvén szorongva figyeld a bankszámla egyenlegedet, nézz szembe a költési szokásaidat, és tárd fel hogy milyen dolgokra költesz, amikre nem kéne, és mikre nem, amik viszont szükségesek volnának. De át is keretezheted a dolgokat. Például megtarthatod a pénzköltés örömét, ha megtakarítást a biztonság vagy a jövőbeni célok érdekében történő vásárlásnak tekinted.

Ha szeretnéd, engedd el!

Ha szembenéztél a problémával, és megtaláltad a megoldást, akkor tulajdonképpen el is engedheted azt, legalább is kérdéssel járó stresszt mindenképpen.Oliver Burkemannak mindenképpen igaza van abban, hogy a boldogság keresése öncélú és hiábavaló dolog, ha a boldogság édes madara egy távoli, egy mindig majd elérendő cél, és soha sem most.

A boldogság lényege a mindennapjaidban rejlik:

– Ne pörögj lehetetlen dolgokon.
– Élj a mában, hiszen mindig most van. Múlt és jövő csak az elmédben létezik.
– A boldogság is most van.
– Élvezd a célodért tett erőfeszítéseket, mert az utat fogod élvezni, sosem a célt.
– Minden célbaérést egy újabb cél, és egy újabb út követ.

Szóval engedd el a boldogságot, és megkapod!