Ötlet és pénz. A legtöbbször ezt a két tényezőt említik, mint a vállalkozói siker alapfeltételeit. Lehet azonban a legjobb vállalkozási ötleted, rendelkezhetsz tőkével és támogatókkal, mégis van valami, ami még ezeknél is sokkal fontosabb. Ez a valami pedig nem más, mint a vállalkozásod szempontjából lényeges szokásaid halmaza.

A szokások számítanak igazán

Odáig merészkedem, hogy talán a szokásaid fontosabbak, mint a jó elképzelések és a pénz. Ugyanis e kettő pótolható, ha vannak jó szokásaid. De célravezető belső programok nélkül nem haladsz előre megfelelően. Kiváló példa erre a lottó nyertesek statisztikája, ami szerint a legtöbbjük néhány éven belül legalább olyan szegény lett, mint mielőtt rámosolygott a szerencse.
Kevesen gondolnak arra a tényre, hogy naponta több mint 5000 dolgot tesznek anélkül, hogy gondolkodnának azon, hogy mi lesz a következő lépés. A szokásaik határozzák meg, hogy mit tesznek közvetlen ébredés után, hogyan gombolják be az inget (vagy blúzt  ), de automatikusan működik az egyes élethelyzetekre, például a váratlan tárgyalási helyzetekre adott reakció is. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy ilyen szituációt hogyan kezel le az ember, ugye? Ezen múlhat, hogy lesz-e üzlet vagy például az, hogy sikerül-e kezelni egy nehéz helyzetet.

A tudat nem irányít, csak segítő

Azt hihetné az ember, hogy többnyire tudatosan éli az életét, pedig nem. A szokások irányítanak, a tudat pedig a szokásokra van hatással. Először tehát ki kell alaktani az eredményre vezető szokásokat, és ezután alakítják a szokások a jó eredményeket. Ennek során viszont kiváló segítőd lesz majd a tudat.

Sok mindent tehetsz a szokásaid átalakítása érdekében. Az itt induló blogom első heteiben ezeket veszem végig.

Köszönöm a figyelmedet, és sok sikert kívánok!

Baráti üdvözlettel,

Attila

/Ez a bejegyzésem elsőként a BusinessFace.hu oldalon jelent meg./