A HÁZASSÁG ÉRTELME

Ha jól ismersz, tudod, hogy házasság párti vagyok. Tudom, hogy le lehet élni az életet a PAPÍR nélkül is boldogan, mégis engedj meg egy gondolatot a házasság intézménye mellett. Kétségtelen, hogy a házassági anyakönyvi kivonat sok ügyintézésben előnyt jelent a család számára. Talán még a csökkenő presztízse mellett is megvan a társadalmi jelentősége annak, ha valaki házas. De nem ez a lényeg.

Azt hiszem, hogy nem is maga a házasság, hanem az ESKÜVŐ a lényeg, beleértve az odavezető, sokszor hónapokig tartó előkészületeket is. Az előkészülés egy szertartásban és lagziban megtestesülő rituáléban végződő folyamat, melynek célja szerintem nem a papír, hanem maguk és a násznép, vagyis az ifjú pár számára fontos emberek előtt tett fogadalom, és annak megünneplése.

Nem bizonygatom most, hogy a házasság elmaradása a menekülő úton található kiskapu nyitva hagyása is egyben. Az viszont tény, hogy a házassághoz vezető folyamat, a közös jövő érdekében tett közös lépések és az ünnep erősítik az összetartozást és az elköteleződést, ami a kapcsolat tartósságának irányába mutat.

A hatás persze csak akkor jelentkezik, ha a külsőségeket a belső folyamatok jelentősége alá tudja rendelni az ifjú pár.

Szép napot, sok boldogságot!