A háláról leginkább az szokott az emberek eszébe jutni, hogy hálásnak kell lenni annak, aki tesz valami jót értük. Legyél hálás a szüleidnek, a tanáraidnak a barátaidnak, és mindenkinek, akinek valamit köszönhetsz.

A Biblia is erre bíztatja a hívő olvasóit: „Bizonyuljatok hálásnak” – írta Pál apostol, aki maga is szép példát mutatott ebben. „Szüntelenül hálát adott Istennek” azért, hogy sokan kedvezően fogadták tőle a jó hírt (Kolosszé 3:15; 1Tesszalonika 2:13). A Biblia szerint a hálás természet boldoggá tesz bennünket azért, mert megóv az önteltség, a neheztelés és az irigység érzésétől. Én magam is egyetértek azzal, hogy a hála érzése boldoggá tesz, de nem csak ezért.

Boldogság egyik alapfeltétele

Minél gyakrabban élsz át kellemes perceket legbelül, annál boldogabb embernek mondhatod magadat. A boldogság egyik alapfeltétele az élet dolgaival szembeni elvárásaidnak és annak az összhangja, ahogyan a dolgok valójában vannak. Ha az elvárásaid jóval magasabbak, mint ahogyan a az ügyeid sikerülnek, akkor frusztrált leszel, a frusztráció pedig mindennek nevezhető, de a boldogságnak semmiképpen sem.

„Ha nincsenek elvárásaid valakivel szemben, akkor nem fogsz csalódni.” /Sylvia Plath/

Tehát fontos, hogy közelítsd az elvárásaidat a lehetőségekhez. Tehát alapfeltétel az alacsony elvárás, magas megvalósulás. Hogyan egyeztethető össze a kettő?

A hála érzése csökkenti a frusztrációt, és növeli a boldogságot

Mindenképpen hasznos, és jó jellemre is vall, ha kifejezed a háládat mindazoknak, akik arra valóban rászolgáltak. Ha hívő vagy, akkor sok mindent megköszönhetsz az istenednek is. Ha ateista vagy, akkor is érdemes hálásnak lenned mindazért, amid van. Még akkor is, ha egy sor dolgot nem konkrét embereknek köszönhetsz, és nem is magadnak, hanem azok „csak úgy vannak”. Lehetsz hálás például egy veled született képességedért, ami ateista szemlélettel tulajdonképpen vak szerencse, de akkor legyél hálás a szerencsédért.

Az élet tele van olyan dologgal, amiért hálás lehetsz. Lerágott csont a hasonlat, hogy a Te megszületésednek a valószínűsége nagyságrendekkel kisebb annál, mint hogy megüsd a lottó főnyereményt, de ugyanígy mondhatnám azt is, hogy ha 60 évesnél fiatalabb vagy, akkor vélhetően elkerült Téged minden háború. Ezen kívül van mit enned, télen melegben vagy. Összességében a világ jobbik felén élsz még akkor is, ha a nyugati gazdagságtól és a keleti nyugalomtól oly messze is érzed magadat.